Blog

Zanimivo, simpatično, zabavno!


Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na kulinarični pustolovščini. Pisali pa ne bomo zgolj o hrani, ampak bomo skušali zajeti tudi druge zanimive teme po indijsko.

Dogovorjene poroke v Indiji: Tradicija med preteklostjo in sedanjostjo

  • Objavljeno: 23.06.2024

V pestri tapiseriji indijske kulture so dogovorjene poroke še vedno močno vtkane. Ta praksa, ki sega stoletja nazaj, je tesno povezana z družbenimi normami, verskimi prepričanji in kastnim sistemom. Za mnoge Indijce predstavljajo dogovorjene poroke več kot le združitev dveh posameznikov; to je preplet dveh družin, ki se povežeta v enotno celoto. Starši in sorodniki igrajo ključno vlogo pri iskanju primernega partnerja za svojega sina ali hčer. Pri tem upoštevajo različne dejavnike, kot so družbeni status, premoženje, izobrazba, horoskopi in celo fizične značilnosti. Postopek dogovorjene poroke se običajno začne že v zgodnji mladosti. Starši vodijo seznam potencialnih partnerjev, sčasoma pa se seznam zoži na tiste, ki se zdijo najbolj primerni. Pogosto se srečata družini, da bi se spoznali in ocenili ustreznost zveze. Mnenje bodočega para je sicer pomembno, vendar se pričakuje, da bosta spoštovala odločitev svojih staršev. Dogovorjene poroke niso brez kritik. Mnogi opozarjajo na možnost prisile in pomanjkanja svobodne izbire za par. Vendar pa zagovorniki poudarjajo, da te poroke pogosto vodijo do stabilnih in trajnih zakonskih zvez, saj temeljijo na skupnih vrednotah in medsebojnem spoštovanju družin. V sodobni Indiji se dogovorjene poroke počasi spreminjajo. V mestih in med izobraženimi sloji se vse več posameznikov zaveda pomena ljubezni in medsebojnega soglasja v zakonu. Zato se vse pogosteje srečamo z zmesjo tradicije in modernega pristopa, kjer starši predstavijo izbor potencialnih partnerjev, par pa ima končno besedo pri izbiri svojega življenjskega sopotnika. Ne glede na to, kakšen bo prihodnost dogovorjenih porok v Indiji, ostaja ta praksa pomemben del indijske kulture in identitete. Odraža bogato družbeno tapiserijo države in ponuja vpogled v kompleksne dinamične odnose med družino, tradicijo in individualno svobodo.

Slovenija: Priljubljena destinacija za bollywoodske filmske ekipe

  • Objavljeno: 16.05.2024

V zadnjih letih se je Slovenija uveljavila kot priljubljena destinacija za snemanje bollywoodskih filmov. Čudovita narava,slikovita mesta in gostoljubni ljudje so le nekateri od razlogov, ki privabljajo indijske filmske ekipe v našo čarobno deželo.

Sodelovanje z bollywudskimi filmskimi ekipami se je pri nas začelo v začetku leta 2012, ko smo imeli čast nuditi catering za snemanje filma "Student of the Year". Od takrat naprej smo sodelovali z že mnogimi uveljavljenimi imeni indijske kinematografije in priča bili nastajanju številnih filmskih uspešnic.

Skozi leta smo sodelovanje še nadgradili in poleg cateringa nudimo tudi celovito podporo filmskim ekipam pri iskanju lokacij, pridobivanju dovoljenj in organizaciji logistike. Spremljali smo jih tudi na turnejah po Dalmaciji, kjer so snemali čudovite prizore ob Jadranskem morju.

Naša ekipa se s ponosom spominja vseh sodelovanj z indijskimi filmskimi ekipami. Navdušuje nas njihova strast do filmske ustvarjalnosti in profesionalen odnos do dela. Vsak projekt je bil edinstvena izkušnja, polna nepozabnih doživetij in spoznavanja bogate indijske kulture.

Prepričani smo, da se bo trend snemanja bollywoodskih filmov v Sloveniji nadaljeval tudi v prihodnosti. Slovenija ima veliko ponuditi filmskim ustvarjalcem in veselimo se novih sodelovanj, ki bodo stkala še tesnejše vezi med našima kulturama.

NOVO V MESTU -> Namaste Grab&Go!

  • Objavljeno: 10.05.2024

V sklopu veleblagovnice Nama v centru Ljubljane se je odprla nova lokacija že dobro poznanih indijskih restavracij Namaste. Tokrat Namaste Grab&Go, kjer lahko izbirate med različnimi indijskimi jedmi, ki so kot nalašč za hitro malico ali kosilo na poti. Pri izdajnem oknu imate možnost naročiti različne indijske specialitete v obliki pizze (butter chicken, paneer masala, ...) ali pa kathi zvitke v inovativni izvedbi, ki jo že dobro poznate z Odprte kuhinje. Tudi samose so na meniju! Vabljeni na pokušino, ne bo vam žal! Res je odlično.

📭 NASLOV: Tomsšičeva 2

📞 KONTAKT: 041 703 267

✉️ info@restavracija-namaste.si

⏰ DELOVNI ČAS: od ponedeljka do sobote: 10ih - 19ih

Holi, praznik barv.

Holi, znan tudi kot "Praznik barv"

  • Objavljeno: 30.03.2024

Holi, znan tudi kot "Praznik barv", je eden najbolj živahnih in radostnih praznikov v indijski kulturi. Praznuje se predvsem v spomladanskih mesecih, običajno marca, in predstavlja veselje, živahnost ter enotnost skupnosti.

Zgodovina Holija sega globoko v hindujsko mitologijo. Ta praznik praznuje zmago dobrega nad zlim ter ljubezen in veselje med ljudmi. Ena izmed najbolj znanih zgodb, povezanih s Holiem, je zgodba o Prahladu in njegovem zlobnem očetu Hiranjašipu. Prahlad je bil zvest oboževalec boga Višnuja, medtem ko je njegov oče, zlobni kralj Hiranjašipu, želel, da se njegov sin prikloni njemu kot bogu. Ko to ni uspelo, je poskušal ubiti Prahlada na različne načine, vendar ga je vsakič rešil Višnu. Končno je Hiranjašipu poskušal ubiti s pomočjo zlobne sestre Holike, ki je bila imuna na ogenj. Toda namesto Prahlada je bila Holika tista, ki je umrla, medtem ko je Prahlad ostal varen. Ta zgodba simbolizira zmago dobrega nad zlim, kar se praznuje na prazniku Holi.

Glavna značilnost Holija je metanje barv in vode. Ljudje se zbirajo na ulicah in trgih, oboroženi s pisanimi barvami v prahu, znanimi kot "gulal", ter barvami v tekoči obliki. Medtem ko se mečejo barve, ljudje pojejo, plešejo in se zabavajo. Ni pomembno, ali si bogat ali reven, mlad ali star - vsi so enaki pod plastmi barv. Ta praznik odraža idejo enotnosti in radosti med ljudmi.

Poleg tega je Holi priložnost za okušanje različnih tradicionalnih jedi, kot so "gujiya", "puran poli", "thandai" in številne druge sladice ter prigrizki. Te dobrote se delijo med družino, prijatelji in sosedi, kar povečuje občutek povezanosti in skupnosti.

Holi je tudi priložnost za pomladansko čiščenje doma in pripravo na novo sezono. Ljudje obnovijo svoje domove, odstranijo nepotrebne stvari ter pripravijo cvetlične okraske in barvite tapiserije za praznovanje.

Skupaj z barvitimi oblačili, glasbo in plesom Holi ustvari nepozabno izkušnjo, ki združuje ljudi in praznuje radost življenja. Ta praznik ni le praznovanje indijske kulture, temveč tudi sporočilo veselja, enotnosti in ljubezni, ki ga lahko delimo med seboj.



Slastne indijske jedi

Zgodovina indijske kulinarike

  • Objavljeno: 15.03.2024

Zgodovina indijske kulinarike je bogata in raznolika, saj sega več tisočletij nazaj v čas starodavnih civilizacij, kultur in tradicij na Indijskem polotoku. Indijska kuhinja je ena najstarejših in najbolj razvejanih kulinaričnih tradicij na svetu, ki je vplivala na številne druge kuhinje in se še danes razvija ter ohranja svojo edinstveno identiteto.

Zgodovina indijske kulinarike sega v obdobje starodavnih civilizacij, kot so Harapška civilizacija, Mohenjo-Daro in Vedska kultura, ki so živele na območju današnjega Pakistana in severozahodne Indije. V teh civilizacijah so ljudje že gojili različna žita, zelenjavo, sadje ter uporabljali začimbe in zelišča v kulinariki.

Med najpomembnejšimi vplivi na razvoj indijske kulinarike so bili stiki s tujimi kulturami in civilizacijami skozi zgodovino, kot so Perzijci, Grki, Arabci, Mongoli, Turki in Britanci. Vsaka od teh kultur je pustila svoj pečat na indijski kuhinji, vnašajoč nove sestavine, tehnike kuhanja in okuse.

Pomemben mejnik v zgodovini indijske kulinarike je bila uvedba raznolikih začimb in zelišč, ki so postale temelj za okusno in aromatično indijsko kulinariko. Začimbe, kot so kardamom, kurkuma, ingver, kumina, koriander, čili in cimet, so pomembno prispevale k bogatemu okusu indijskih jedi ter njihovim zdravilnim lastnostim.

Med pomembnimi kulinaričnimi tradicijami v Indiji so različne regionalne kuhinje, ki se razlikujejo glede na podnebje, geografijo, kulturo, vero in lokalne sestavine. Na severu Indije prevladujejo jedi, ki temeljijo na mlečnih izdelkih, žitih, mesu in začimbah, medtem ko je v južni Indiji poudarek na rižu, ribah, kokosu in začimbah.

Indijska kuhinja je znana po svoji vegetarijanski tradiciji, ki sega nazaj v čas starodavnih hindujskih in budističnih naukov, ki spodbujajo ahimsa ali nenasilje. Vegetarijanske jedi, kot so dhal, paneer, sabzi in dosa, so postale priljubljene po vsem svetu zaradi svojega bogatega okusa in zdravih sestavin.

Poleg tega ima indijska kuhinja tudi bogato tradicijo slaščic, kot so gulab jamun, jalebi, barfi in rasgulla, ki se pogosto uporabljajo pri praznovanjih in posebnih priložnostih. Te slaščice so znane po svoji sladkosti, bogati teksturi in aromatičnih začimbah.

Danes je indijska kuhinja priljubljena po vsem svetu in se še naprej razvija ter prilagaja sodobnim trendom in okusom. Kljub temu pa ostaja zvesta svojim koreninam, tradicijam in okusom, ki so jo naredile eno najbolj edinstvenih in cenjenih kulinaričnih tradicij na svetu.

Ghee ali prečiščeno maslo

Ghee ali prečiščeno maslo

  • Objavljeno: 17.10.2022

Ghee je vrsta prekuhanega masla, ki se uporablja predvsem v indijski kuhinji. Njegove dobrodejne učinke so poznale že naše babice, ki so ga uporabljale pri črevesnih težavah. Prečiščeno maslo ne vsebuje laktoze, zato je primerno tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Dobite ga v specializiranih trgovinah z azijsko in zdravo hrano, lahko pa ga naredite tudi sami. 

V ponev denite 450 g nesoljenega surovega masla in ga raztopite pri nizki temperaturi. Ko se maslo raztopi, temperaturo malce povišajte. Peno, ki nastaja na površini masla, sproti odstranjujte z leseno žlico. Maslo kuhajte toliko časa, da na površje priplava čista maščoba, trdni delci pa potonejo na dno. 

Ponev takoj odstavite s štedilnika in prečiščeno maščobo z zajemalko prelijte v čist steklen kozarec z navojnim pokrovčkom ali pa ga precedite skozi zelo fino cedilo. Usedlino z dna zavrzite. Prečiščeno maslo ima daljši rok trajanja kot surovo in ga lahko hranite v hladilniku nekaj mesecev, v zamrzovalniku tudi do leto dni. 

Maslo lahko aromatizirate z različnimi začimbami (ingver, paprika v prahu, kumina …), ki jih maslu dodate na začetku kuhanja. Uporabno je predvsem za hitro praženje pri visokih temperaturah, sicer pa ga uporabljamo enako kot surovo maslo – za peko peciva ali kot namaz. 


Okusi regij

Okusi regij

  • Objavljeno: 04.10.2022

Na severu Indije uporabljajo več mesa: od piščanca (denimo tandoori) do jagnjetine in mesnih kebabov. Prav tako tam uživajo tudi več mlečnih izdelkov. Na jugu bomo našli več zelenjave, leče in riža ter rib, rakov in morskih sadežev. Večina jedi je pripravljena na kokosovi masti, postrežena s curryjem in začinjena z okusnim tamarindom.  

Regionalno lahko indijsko kuhinjo razdelimo še na vzhodno in zahodno. Na vzhodu je veliko "pašt" oziroma omak, ki se prelijejo čez riž, testenine in zelenjavo. Poleg curryjeve omake so tu še čilijeva omaka, omaka iz kokosa, kumine in različnih vrst gorčice.  

Na zahodu Indije uživajo več zelenjave, jedi so tipično bolj sladke. Poleg riža in rib na krožniku ne bo manjkal kokos. Od začimb poleg čilija in curryja uporabljajo še kumino in kardamom, ingver, kurkumo, cimet in ingver. 

Osho o Indiji

Osho o Indiji

  • Objavljeno: 27.09.2022

Indija ni le geografija ali zgodovina. Ni zgolj nacija, država ali košček zemlje. Je nekaj več: je metafora, poezija, nekaj nevidnega in vendar oprijemljivega. Energetsko polje s posebno vibracijo, ki je nima nobena druga dežela na svetu. 

Tisoče ljudi je v skoraj deset tisoč letih na njenih tleh iskalo in doseglo končno razsvetljenje. Njihova vibracija je še vedno živa, njihov vpliv se čuti v zraku, potrebujete le sposobnost zaznavanja nevidnega, ki obdaja to deželo. Če jo boste obiskali z nekaj meditativnega uma, boste prišli v stik z nevidnim. 


Pisana in slastna indijska kulinarika

Pisana in slastna indijska kulinarika

  • Objavljeno: 16.09.2022

Indijska kuhinja ne temelji samo na dobro poznanih curryju in piščancu, temveč v njej najdemo veliko več: od brezmesnih do mesnih specialitet. Ker vsebuje veliko zelenjave, velja za uravnoteženo in zdravo prehrano, posebnost pa ji vsekakor dajejo različne arome, ki so za evropsko oko in nos lahko prava eksotika. V indijski kuhinji boste zagotovo našli bogato kulturno izročilo, vsak pa bo našel tudi okus, ki mu ustreza, in različne stopnje pikantnosti.  

Za indijsko kulinariko je značilno, da se na enem krožniku znajdejo jedi iz različnih prehranskih kategorij, od beljakovin do ogljikovih hidratov in balastnih snovi. Tipičen primer je thali, ki se ga navadno postreže na okroglem pladnju in poleg riža vsebuje preliv iz leče dhal; temu je dodana zelenjava, kruh ali popečen kreker in jogurt ter razne omake ali chutney. Kot veleva tradicija, bi morali to hrano jesti s prsti, seveda pa vam bodo v indijskih restavracijah postregli z zahodnjaškim priborom. 

Želve so se po 20 letih vrnile na čisto plažo v Indiji.

Želve so se po 20 letih vrnile na čisto plažo v Indiji.

  • Objavljeno: 05.09.2022

Čudovita plaža v Mumbaju je bila pokrita s smetmi. Pred tem je bila rojstni kraj morskih zelenkastih želv. Zaradi smeti so se te morale preseliti v druge regije. Moški po imenu Afroz Shah je nekega dne prišel na to plažo in jo začel čistiti, kmalu so se mu pridružili prostovoljci. Skupaj so nabrali več kot 5000 kosov smeti, OZN pa je projekt označil kot “največji projekt čiščenja plaže”. To pomlad so se želve vrnile na plažo. 

Rezervacije

Sporočite nam svoje želje

Za vaša praznovanja, poroke, obletnice, srečanja, romantično večerjo ali pa samo hitro poslovno kosilo vam z veseljem rezerviramo mizo. V dogovoru z vami bomo pripravili različne jedi in oblikovali ustrezne menije.

Nalivanje lassija v kozarčke