Blog

Zanimivo, simpatično, zabavno!


Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na kulinarični pustolovščini. Pisali pa ne bomo zgolj o hrani, ampak bomo skušali zajeti tudi druge zanimive teme po indijsko.

Veleblagovnica Nama je prenovljena - Namaste Grab&Go pa ostaja na isti lokaciji

  • Objavljeno: 23.09.2025

Namaste Grab&Go je hitro postal priljubljena postojanka za vse, ki si v središču Ljubljane zaželijo okusne in polnovredne indijske hrane. Prenovljena Nama je prinesla svež veter v ponudbo središča mesta, mi pa z veseljem ostajamo del te zgodbe. Našo izpostavo najdete še vedno v pritličju veleblagovnice Nama, kjer smo z vami vsak delovni dan, z oktobrom pa tudi ob sobotah.

V zadnjih letih je indijska kulinarika v Ljubljani doživela pravi razcvet – vedno več ljudi išče jedi, ki so okusne, hranljive in hkrati drugačne od vsakodnevnih obrokov. Pri Namaste Grab&Go ponujamo prav to: hitro pripravljeno hrano po principu grab & go, a brez kompromisov pri kakovosti. Vse jedi pripravljamo sproti, iz skrbno izbranih sestavin, zato je vsak obrok svež, aromatičen in poln okusa.

Na meniju boste našli pestro izbiro:

  • aromatične curryje s piščancem ali zelenjavo,
  • priljubljene desi pizze, ki združujejo indijske začimbe in lokalni okus,
  • daal oziroma lečine jedi, ki sodijo med najbolj hranljive,
  • raznolike zelenjavne jedi,
  • ter seveda prigrizke, kot so samose ali naši vedno priljubljeni momos (indijski cmoki).

Za popoln obrok pa lahko poleg dodate še domače pripravljene omake, jogurtove preliva in osvežilne napitke.

Številni zaposleni v bližini – še posebej v sami Nami – nas redno obiskujejo med odmorom za malico ali kosilo. Naša prednost je v tem, da lahko ponudimo hiter obrok, ki pa ostaja zdrav, polnovreden in okusen. Zato smo v zadnjem letu postali zanesljiva izbira mnogih, ki si želijo nekaj več kot le hitro malico.

Posebnost naše izpostave v Nami je program zvestobe 7 + 1 gratis, ki ga gostje dobro poznajo. Vsak osmi obrok je brezplačen, kar pomeni, da se stalni obiskovalci radi vračajo in ob tem tudi prihranijo. V enem letu smo skupaj zbrali že več kot 300 izpolnjenih kartic, kar potrjuje, da je Namaste Grab&Go postal stalnica v prehranski ponudbi središča Ljubljane.

Nama je letos doživela celovito prenovo, ki je v središče mesta prinesla nove trgovine, večjo ponudbo športne opreme in osvežen videz. Vse to je še en razlog več, da obiščete veleblagovnico – mi pa vas ob tem vabimo, da se oglasite še pri nas. Naš cilj je preprost: da indijska hrana postane naraven del mestnega vsakdana, tako kot skodelica kave ali hiter skok v pekarno.

Če nas še niste obiskali – vabljeni, da odkrijete, zakaj je indijska hrana v Ljubljani vedno bolj priljubljena. Pričakujemo vas v pritličju veleblagovnice Nama, vsak delovni dan in kmalu tudi ob sobotah.

Lucknow: Indijska kandidatka za UNESCO City of Gastronomy

  • Objavljeno: 28.07.2025

Indija je domovina neštetih okusov, arom in kulinaričnih tradicij. A med njimi je nekaj mest, ki imajo poseben status – ne le zaradi jedi, temveč zaradi zgodovine, načina priprave, kulture obedovanja. Lucknow je eno takšnih mest. In prav zdaj je na poti, da dobi tudi uradno svetovno potrditev: Indija ga je izbrala za kandidata za vstop v UNESCO-jevo mrežo Creative Cities v kategoriji gastronomije.

Lucknow, prestolnica države Uttar Pradesh, je poznan kot mesto Nawabov – aristokracije, ki je v 18. in 19. stoletju razvila bogato kulturo uživanja v umetnosti, poeziji in hrani. Prav iz tega časa izhaja kulinarična dediščina, ki jo danes poznamo kot Awadhi kuhinjo. Ta vključuje jedi, kot so počasi kuhani kebabi, aromatični biryaniji, kraljevske omake, slastne sladice in presenetljivo prefinjene vegetarijanske specialitete.

Kar dela Awadhi kuhinjo posebno, ni le sestavina ali recept, ampak filozofija. Hrana se kuha počasi. Okusi se ne prekrivajo, temveč plastijo. Kuharji – rakabdari – so več kot kuharji. So varuhi tradicije, alkimisti okusov in tihi umetniki. Ključne tehnike, kot je dum pukht (počasno kuhanje v zapečeni posodi), se uporabljajo že stoletja. Tudi danes jih v Lucknowu lahko doživite na ulici, v domačih kuhinjah ali v restavracijah, ki spoštujejo zgodovino.

UNESCO-vi strokovnjaki bodo v prihodnjih mesecih obiskali mesto in se sami prepričali o tej dediščini. Pripravljena je bila obsežna dokumentacija, v katero so vključeni recepti, zgodovina, načini priprave in družbeni pomen hrane v lokalnem okolju. Če bo nominacija uspešna, bo Lucknow postal drugo indijsko mesto z nazivom City of Gastronomy – po Hyderabadu, ki je ta status prejel leta 2019.

Za nas pri Namaste je to odlična novica – in predvsem priložnost, da našim gostom približamo zgodbo, ki ni samo kulinarična, temveč kulturna. V naših jedeh, kot so chicken korma, vegetarian kebab, biryani in dal makhani, je duh Awadhi kuhinje prisoten vsak dan. Pripravljen z enako mero potrpežljivosti, začimbne harmonije in spoštovanja do tradicije.

Pozdravljena, samosa.

  • Objavljeno: 14.07.2025

Ko govorimo o ikoni indijske kulinarike, si večina ljudi najprej predstavlja curry. A v resnici obstaja prigrizek, ki je vsaj tako prepoznaven in v indijski kulturi morda še bolj prisoten v vsakdanjem življenju – samosa.

Samosa je slano pecivo v obliki trikotnika, napolnjeno z nadevom, ki se običajno pripravlja iz krompirja, graha, čebule in začimb. V Indiji je vsestranska: pojavi se kot malica, ulična hrana, predjed, jed na porokah, družinskih srečanjih in celo na vlakih. Uživajo jo tako šolarji kot poslovneži. In čeprav ima skromne sestavine, je njen okus vse prej kot preprost.

Zanimivo je, da samosa po izvoru sploh ni indijska. Njene korenine segajo v Bližnji vzhod in Centralno Azijo, kjer so že pred tisočletji poznali polnjene zavitke z mesnim nadevom. V Indijo je najverjetneje prispela s perzijskimi in arabskimi trgovci, medtem ko so jo muslimanski priseljenci pomagali zasidrati v lokalni kulinariki. V nekaj stoletjih je postala domača jed na severu Indije, nato pa tudi po vsej podcelini.

V vsakem kotičku Indije poznajo svojo različico samose. Na jugu je tanjša in bolj pikantna, v Pandžabu je bolj polna, v Gudžaratu včasih celo sladka. Nekateri nadevajo meso, drugi lečo, tretji oreščke. A skupno jim ostane dvoje: oblika in pomen.

Za mnoge Indijce je samosa več kot le prigrizek. Povezana je z nostalgijo, otroštvom, ulicami, potovanji. Njena priprava je obenem preprosta in zahtevna – testo mora biti ravno prav hrustljavo, nadev dobro uravnotežen, cvrtje pa potrpežljivo in natančno.

Pri nas v restavraciji Namaste samoso pripravljamo po klasičnem receptu, ki smo ga prinesli iz Delhija. V notranjosti se skriva rahlo pekoč krompirjev nadev z grahom in izbranimi začimbami, zunanjost pa je zlatorjava in prijetno hrustljava. Postrežemo jo z različnimi omakami, med katerimi so najbolj priljubljene mint chutney (metina omaka), tamarind chutney (sladko-kisla tamarindova omaka) in mango chutney (pikantno-sadna).

Za tiste, ki bi želeli nekaj bolj konkretnega, ponujamo tudi chicken samoso in samosa chaat, kjer je samosa razdrobljena in prelita z jogurtom, čatniji in svežim koriandrom.

Samosa je izvrstna kot predjed, priloga k čaju, vmesni prigrizek ali celo kosilo, če jo združite z rižem, omako in sladico. Morda zato tako dobro deluje tudi zunaj Indije – ker se brez težav prilagodi drugačnemu ritmu dneva, a ohrani svojo identiteto.

In prav v tem je njena moč. Samosa ni dramatična jed, ki zahteva pozornost. Preprosto obstaja. In to počne dovolj dolgo, da si je v svetu indijske hrane zaslužila status klasike.

Indijske juhe: topel uvod v svet začimb

  • Objavljeno: 01.07.2025

Ko pomislimo na indijsko kulinariko, so prve asociacije pogosto kari, tandoori piščanec in naan. A manj znani – pa nič manj zanimivi – del indijske kuhinje predstavljajo indijske juhe, ki jih strežemo tudi v naši restavraciji Namaste v Ljubljani.

Indijska juha, imenovana shorba, izvira iz severne Indije. Gre za jed, ki se je razvila pod vplivom različnih kulinaričnih tradicij – med drugim tudi britanskega kolonializma, ko so Angleži želeli vpeljati juho kot predjed v indijsko kuhinjo. Danes so shorbe samostojen in priljubljen del jedilnikov po vsej Indiji – in pri nas.

V restavraciji Namaste ponujamo kar šest različnih juh, ki zadovoljijo tako ljubitelje mesa kot vegetarijance:

  • Tamatar Tulsi Shorba – paradižnikova juha z indijskimi začimbami

  • Saag Shorba – špinačna juha z blagim, a polnim okusom

  • Cream of Chicken – kremna piščančja juha s smetano

  • Kadhi – jogurtova juha s čičerikino moko in začimbami, značilna za zahodni del Indije

  • Mulligatawny Soup – lečina juha iz rumene leče z rižem

  • Dnevna sezonska juha – po navdihu svežih sestavin in tradicionalnih receptov (na voljo občasno)

Vse juhe pripravljamo sveže in z uporabo originalnih indijskih sestavin. So odličen uvod v obrok ali samostojen lahek obrok – posebej v hladnejših dneh.

Če vas zanima, kakšen je okus prave indijske juhe, vas vabimo, da jih preizkusite v naši restavraciji Namaste v središču Ljubljane.

Indijska juha ni zgolj predjed – je izkušnja.

Festivasia – praznik azijskih okusov, začinjen z našim pečatom

  • Objavljeno: 27.05.2025

Pretekli vikend je Pogačarjev trg zaživel v duhu Azije – raznoliko, živahno, intenzivno. Na prvem letošnjem izmed dveh dogodkov Festivasia, ki ju organizira ekipa Odprte kuhne, se je zbralo več kot 65 ponudnikov ulične hrane z vseh koncev Azije. Na voljo so bile jedi iz Indije, Japonske, Koreje, Nepala, Vietnama, Kambodže in še marsikje drugje. In med vsemi temi okusi smo bili tudi mi – z našo dobro poznano in preverjeno indijsko ponudbo.

Naša stojnica ni potrebovala posebnih trikov – ponudili smo to, kar znamo pripraviti kakovostno in dosledno. Romali roti– sveže zavitki z izbranimi nadevi, klasični masala chai ter osvežilni mango juice (mangov sok) so bili med obiskovalci znova zelo dobro sprejeti. Zrak je bil poln vonjev po začimbah, obiskovalci pa so se z zanimanjem ustavljali, spraševali, okušali.

Ker že leta sodelujemo na uličnih kulinaričnih dogodkih po celi Sloveniji, poznamo ritem tovrstnih festivalov – in prav to nam omogoča, da se lahko osredotočimo na tisto, kar je res pomembno: dober izdelek, dober odnos in profesionalna izvedba.

Festivasia je nov, dobrodošel prispevek k ulični kulinarični sceni v Ljubljani. Poleg hrane ponuja tudi vpogled v kulturno raznolikost, ki jo Azija prinaša. Letošnja izvedba se septembra ponovi – in tudi takrat bomo zraven.

Če nas do takrat pogrešate, nas lahko obiščete vsak petek na Odprti kuhni na Pogačarjevem trgu ali v Namaste Indian Express na Trubarjevi, kjer so romali rotiji na voljo vse leto.

Najbolj priljubljene indijske jedi, ki jih morate poskusiti v Ljubljani

  • Objavljeno: 16.03.2025

Če vas zanima, kje jesti indijsko v Ljubljani, ste na pravem mestu! V restavraciji Namaste vam ponujamo pristen okus Indije, jedi pripravljene iz svežih sestavin in tradicionalnih začimb. Za vse, ki se prvič srečujete z indijsko kuhinjo (ali pa bi radi poskusili kaj novega), smo zbrali najbolj priljubljene indijske jedi, ki jih morate preizkusiti.

1. Butter Chicken: Kremasta piščančja jed, kar najljubša jed naših gostov! Piščančje meso v omaki iz paradižnika, masla, smetane in začimb je prava izbira za vse, ki se šele spoznavate z indijsko hrano.

2. Chicken Tikka Masala: Ena najbolj znanih indijskih jedi na svetu! Koščki piščanca v bogati omaki iz jogurta, čebule, paradižnika in začimb. Prava poslastica za ljubitelje rahlo pikantnih jedi!

3. Paneer Butter Masala: Za vegetarijance (in vse ostale)! Mehki kosi indijskega sira paneer v bogati, masleni omaki z nežnimi začimbami. Odlično se poda z naan kruhom.

4. Chana Masala: Čičerika v omaki iz čebule, paradižnika, česna in tradicionalnih začimb. Zdrava, nasitna in polna okusa. Odlična izbira za vegane!

5. Tandoori piščanec: Piščanec mariniran v jogurtu in začimbah, pečen v tradicionalni glineni peči tandoor. Edinstven okus in prava paša za oči!

6. Biryani: Dišeča riževa jed s piščancem, jagnjetino ali zelenjavo. Popolna kombinacija riža, mesa in začimb.

7. Samosa: Zlato ocvrto testo, polnjeno z začinjeno zelenjavo. Idealno kot predjed ali prigrizek!

Če se kdaj sprašujete, kje v Ljubljani pojesti dobro indijsko hrano, smo vam, upamo, da s tem seznamom dali idejo. Pri nas vsak dan pripravljamo te (in še mnoge druge) jedi, kot jih pripravljajo v Indiji – s pravo mero začimb, veliko ljubezni do kuhanja in spoštovanjem tradicije.

In ko pomislite na curry, naan ali masalo – veste, kje nas najdete. 😉

Namaste – več kot le pozdrav!

  • Objavljeno: 12.02.2025

Ko vstopite v našo restavracijo, vas z nasmehom pozdravimo z besedo Namaste. A ta preprosta beseda nosi v sebi tisočletno modrost in globok pomen. Ste se kdaj vprašali, kaj v resnici pomeni in zakaj je tako posebna?

Izvor in pomen Beseda Namaste izvira iz sanskrta, kjer je sestavljena iz dveh delov: namaḥ, kar pomeni "priklon" ali "spoštovanje", in te, kar pomeni "tebi". Dobesedno bi jo lahko prevedli kot "priklanjam se tebi". Toda v indijski kulturi gre za več kot le pozdrav – gre za priznavanje božanske iskre v vsakem človeku.

Gesto razumeti s srcem Ko nekdo izreče Namaste, običajno spoji dlani pred prsmi in rahlo prikloni glavo. Ta gesta ni le vljudnostna, ampak simbolizira povezovanje dveh duš, ne glede na razlike. V zahodnem svetu ga pogosto uporabljajo pri jogi in meditaciji, saj izraža hvaležnost, mir in spoštovanje.

Več kot beseda, način življenja V Indiji je Namaste prisoten povsod – ob srečanju, ob slovesu, pri izražanju hvaležnosti ali celo kot način pomiritve sporov. V sebi nosi sporočilo enakosti, ponižnosti in priznanja, da smo vsi del nečesa večjega.

Namaste v kulinariki? Seveda! Tudi v naši restavraciji Namaste ta pozdrav ne pomeni le dobrodošlice, ampak tudi spoštovanje do hrane in tradicije, ki jo delimo z vami. Ko vam postrežemo naše aromatične jedi, želimo, da začutite toplino, gostoljubje in srčnost, ki so vtkani v vsako začimbo in vsak grižljaj.

Namaste v pop kulturi V zadnjih desetletjih je beseda Namaste postala izjemno priljubljena po vsem svetu. Uporablja se ne le v Indiji, temveč tudi v mnogih zahodnih državah, zlasti v kontekstu joge, meditacije in duhovnosti. Zanimivo je, da je v nekaterih državah, kot so ZDA in Velika Britanija, ime "Namaste" postalo priljubljeno tudi kot ime za podjetja, wellness centre in celo kot osebno ime. Statistično gledano se je število novorojenčkov z imenom "Namaste" v ZDA povečalo za več kot 200 % v zadnjih dveh desetletjih!

Energija v besedi Mnogi verjamejo, da beseda Namaste nosi močno vibracijo miru in pozitivne energije. Prav zato jo pogosto uporabljajo v terapevtskih krogih, pri sprostitvenih tehnikah in celo pri alternativnih oblikah zdravljenja. Ne glede na to, ali verjamete v njene mistične lastnosti ali ne, je nesporno dejstvo, da ob njeni uporabi pogosto začutimo občutek topline in povezanosti.

Zato vam ob naslednjem obisku ne rečemo zgolj "dober tek", temveč vas z odprtim srcem pozdravimo: Namaste!

Ritual pitja masala čaja

  • Objavljeno: 05.01.2025

Masala čaj, ta aromatična in začinjena pijača, ki izvira iz indijske podceline, se postreže na poseben in edinstven način, ki ga drugje po svetu redko srečamo. V nasprotju z zahodnjaškim načinom pitja čaja v velikih skodelicah, Indijci uživajo masala čaj v majhnih količinah, običajno le okoli enega decilitra naenkrat. Ta način pitja ni naključen, ampak je globoko zakoreninjen v indijski kulturi in ima svoje praktične razloge.

Najbolj zanimiv del rituala pitja masala čaja je način hlajenja. Namesto da bi čakali, da se čaj ohladi v skodelici, ga Indijci običajno prelijejo na krožniček. S tem dosežejo dva namena: čaj se hitreje ohladi zaradi večje površine, hkrati pa se pri prelivanju iz višine še dodatno prezrači, kar okrepi njegove značilne arome. Ko čaj pristane na krožničku, ga počasi srkajo neposredno z njega, kar omogoča intenzivnejše doživetje okusov in vonjav.

Masala čaj sam po sebi je kompleksna mešanica črnega čaja, mleka in različnih začimb, med katerimi so najpogostejše kardamom, cimet, ingver, poper in klinčki. Vsaka sestavina ima svoj namen - kardamom doda svežino in aromatičnost, ingver poskrbi za toplino in pikantnost, cimet prispeva sladkobo, medtem ko poper in klinčki dodajo globino in kompleksnost. Majhna količina serviranega čaja omogoča, da se lahko v celoti posvetimo vsem tem niansam okusov.

Ta tradicionalni način pitja masala čaja ima tudi družbeni vidik. V Indiji je pitje čaja družabni dogodek, kjer si ljudje vzamejo čas za pogovor in druženje. Majhne porcije omogočajo, da se čaj večkrat na novo pripravi in postreže, kar spodbuja daljše druženje in omogoča, da ostane čaj vedno svež in vroč. Ritual prelivanja in hlajenja čaja na krožničku pa služi tudi kot svojevrstna točka fokusa v družabnih situacijah, okoli katere se razvije sproščen pogovor.

Tandoor: Starodavna skrivnost indijske kuhinje

  • Objavljeno: 10.11.2024

Globoko v srcu indijske kulinarike se skriva fascinantna skrivnost - tradicionalna glinena peč, imenovana tandoor. Ta starodavna kuharska mojstrovina že več kot 2000 let oblikuje okuse indijske kuhinje in je veliko več kot le preprosta peč. Je simbol tradicije in mojstrstva neverjetnih kulinaričnih možnosti.

KAKO DELUJE TANDOOR? Predstavljajte si veliko, pokončno glineno posodo v obliki vrča, ki lahko doseže osupljive temperature do 480°C! Na dnu gori ogenj, čigar plameni objemajo notranje stene posode. Ta edinstvena oblika in material ustvarjata popolno okolje za peko mesa, kruha in drugih jedi.

ZAKAJ JE TANDOOR TAKO POSEBEN? Skrivnost tandoorja leži v njegovi večplastni učinkovitosti:

  • Izjemno visoka temperatura omogoča, da se meso v trenutku zapeče, kar ohrani vse sokove.
  • Glina oddaja posebno vrsto toplote, ki prodre globoko v živila
  • Dimljen okus, ki nastane zaradi kapljanja maščobe na žerjavico, je nemogoče posnemati na običajnem žaru
  • Vertikalne stene omogočajo, da se kruh naan dobesedno "prilepi" nanje in se speče v manj kot minuti

Fun fact: V tradicionalnih indijskih restavracijah tandoor nikoli ne ugasne - ogenj gori 24/7! 🔥


Ko preprosta ulična hrana preseže najfinejše restavracije.

Mumbai - mesto, kjer se kulinarične zgodbe pišejo na ulici 🌶️

  • Objavljeno: 04.11.2024

Ste se kdaj vprašali, zakaj milijoni prebivalcev Mumbaia raje večerjajo na ulici kot v klimatiziranih restavracijah? Odgovor se skriva v živahnem vzdušju, pristnih okusih in tradiciji, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

Mumbai, mesto ki nikoli ne spi, je dom nekaterih najboljših uličnih poslastic na svetu. Vsak kotiček, vsaka ulica pripoveduje svojo kulinarično zgodbo. Vonj po začimbah, pokanje olja in žvenket kovinske posode - to je simfonija mumbajske ulične kuhinje.

Lokalni gurmani pravijo, da najboljši okusi Mumbaia ne živijo v dragih restavracijah, temveč v preprostih uličnih stojnicah. Tu boste našli "khau gallis" (prehranske ulice), kjer se gurmansko potovanje začne z nekaj rupiji in konča z nepozabno eksplozijo okusov.

V Namaste smo želeli to avtentično izkušnjo pripeljati v Ljubljano. Naše chaat specialitete so poklon mumbajski ulični sceni:

  • Tandoori Murgh Chaat: Sočni koščki tandoori piščanca, začinjeni po receptu mumbajskih mojstrov
  • Chole Chaat: Čičerika v kombinaciji s hrustljavimi papadi kruhki in tamarind chutneyjem
  • Aloo Chaat: Hrustljav krompir, obogaten s svežimi začimbami in domačimi chutneyji

Te jedi niso le hrana - so zgodba o mestu, njegovih ljudeh in tradiciji. So zgodba o tem, kako preprosta ulična hrana lahko preseže najfinejše restavracije.

Vabljeni, da se pridružite našemu kulinaričnemu popotovanju po ulicah Mumbaia, kar v središču Ljubljane. Naj vas vonj po masali in začimbah popelje v mesto, kjer se ulična hrana spremeni v umetnost.

V Indiji čaj ni le pijača - je simbol gostoljubja, prijateljstva in povezanosti.

Čarobni svet indijskega čaja v Namaste Ljubljana 🍵✨

  • Objavljeno: 04.10.2024

V srcu indijske kulture se skriva dragocen napitek, ki že tisočletja očara in navdušuje - čaj, lokalno znan kot "chai". Ta aromatična mešanica črnega čaja, mleka in dišečih začimb je mnogo več kot le pijača; je ritual, tradicija in način življenja, ki ga zdaj lahko doživite tudi v središču Ljubljane.

Chai - več kot le napitek 🌿 Indijski čaj ni le osvežilna pijača, temveč je globoko zakoreninjen v vsakdanjem življenju Indijcev. V nasprotju z mnogimi zahodnimi kulturami, kjer je čaj pogosto spremljevalec obroka, v Indiji chai uživa poseben status. Običajno ga ne pijejo ob glavni jedi, temveč ga cenijo kot samostojen užitek, ki zaznamuje različne dele dneva.

🌅 Jutranji chai s svojo bogato aromo in nežno ostrino začimb prebudi čute in pripravi telo in um na nov dan. 🌞 Popoldanski čaj ponudi dragocen trenutek odmora in sprostitve v natrpanem urniku. 🌆 Večerni chai pa zaokroži dan v prijetnem druženju s prijatelji in družino.

Simbolika čaja v indijski kulturi 🤝 V Indiji čaj ni le pijača - je simbol gostoljubja, prijateljstva in povezanosti. Ko vam nekdo ponudi skodelico čaja, vam v resnici podarja del svojega časa in topline. To je priložnost za klepet, smeh in krepitev medosebnih odnosov. 😊💖 Skozi deljenje skodelice čaja se tkejo nove prijateljske vezi, rešujejo nesporazumi in praznujejo življenjski mejniki. 

Prepustite se čarobnosti začimb 🌺 Ko naročite skodelico našega indijskega čaja, se prepustite bogati simfoniji vonjav in okusov. Pustite, da vas objamejo tople note cimeta, eksotična ostrina kardamoma in poživljajoča svežina ingverja. Vsak požirek je potovanje skozi deželo barv, vonjev in okusov - pravi mali odmor od vsakdanjega vrveža, ki vas za hip ponese v daljno Indijo.

Vabilo k uživanju 🙏 Indijci pravijo, da je življenje kot skodelica čaja - najbolje ga je uživati počasi in z užitkom. 😌 Naj vas naš chai razvaja, sprosti in navdihne. Morda boste ob skodelici tega čarobnega napitka odkrili novo perspektivo, rešili kakšen problem ali pa preprosto našli trenutek miru v hitrem tempu sodobnega življenja.

Raksha Bandhan, čudovit indijski praznik, ki praznuje posebno vez med bratom in sestro.

  • Objavljeno: 02.09.2024

Naša Vesna Nisha Dolinar na dan Raksha Bandhan, vsako leto “amulet-rakhi” zaveže Ashok-u, ki je bil prvi indijski študent v Namasteju. 🙏🏻❤️ Vas zanima zakaj?

Raksha Bandhan je čudovit indijski praznik, ki praznuje posebno vez med bratom in sestro. Beseda "Raksha" pomeni zaščita, medtem ko "Bandhan" pomeni vez. Tako ta praznik simbolizira obljubo brata, da bo vedno varoval svojo sestro, medtem ko sestra obljubi, da bo vedno cenila njegovo zaščito.

Kaj se dogaja na ta dan? 👇🏻
👉🏻 Obred vezanja rakhi: Sestra na zapestje brata zaveže rakhi, sveto nit, kot simbol njune neomajne ljubezni in zaščite.
👉🏻 Izmenjava daril: Brat in sestra si izmenjata darila kot znak svoje naklonjenosti.
👉🏻 Molitev: Skupaj se molijo za dobrobit drug drugega in svoje družine.
👉🏻 Svečana večerja: Družina se zbere na svečani večerji, da bi praznovala ta poseben dan.

Pomen Raksha Bandhana. 👇🏻
👉🏻 Družinske vezi: Ta praznik krepi družinske vezi in poudarja pomen bratske ljubezni.
‼️ Enakost med spoloma: Čeprav je praznik osredotočen na brata in sestro, spodbuja enakost med spoloma in medsebojno spoštovanje.
👉🏻 Kulturni pomen: Raksha Bandhan je pomemben del indijske kulture in tradicije.

Zakaj je ta praznik tako poseben? 👇🏻
👉🏻 Čustvena povezanost: Vez med bratom in sestro je ena najmočnejših čustvenih povezav.
👉🏻 Simbol zaščite: Rakhi simbolizira obljubo zaščite in skrbi za vse življenje.
👉🏻 Praznovanje ljubezni: Ta praznik je praznovanje čiste in nesebične ljubezni.

Okusni in zdravi vege obroki!

  • Objavljeno: 27.08.2024

Indijska kuhinja je znana po svojih bogatih okusih, živahnih začimbah in raznolikih jedeh, ki zadovoljijo vse vrste okusov. Medtem, ko mnoge druge kulture bazirajo na mesnih in mlečnih jedeh, indijska kuhinja ponuja tudi širok spekter veganskih jedi, ki so prav tako okusne in hranljive. V naši restavraciji vam ponujamo vrsto veganskih možnosti, ki bodo navdušile tako tiste, ki že prisegate na rastlinsko prehrano, kot tudi tiste, ki šele raziskujete vege kulinariko.

Jeera Aloo, Aloo Baigan in Aloo Gobi so klasike, ki temeljijo na krompirju in so obogatene z različnimi začimbami in zelenjavo. Jeera Aloo je preprosta jed, kjer krompir pražimo s kumino, kar daje jedi prijetno aromo in blag okus. Aloo Baigan združuje krompir in jajčevce v pikantnem, rahlo kislem curryju, medtem ko Aloo Gobi združuje krompir in cvetačo v mešanici začimb, ki zagotavljajo pravi indijski okus.

Bhindi Masala in Aloo Bhindi sta jedi, ki temeljita na okri in krompirju. Bhindi Masala je pikantna in začinjena jed, kjer okra dobi prijetno hrustljavo teksturo, medtem ko se v Aloo Bhindi okra združi s krompirjem, kar ustvarja popolno ravnovesje okusov.

Palak Makai je jed, ki združuje špinačo in koruzo, kar ustvari kremasto, hranljivo jed, polno železa in drugih hranilnih snovi. Čeprav nekateri klasični indijski recepti vsebujejo mlečne izdelke, kot je ghee, smo pri pripravi naših veganskih jedi previdni, da uporabljamo samo rastlinske sestavine, ki ohranjajo jedi okusne in zdrave.

Baigan Ka Bharta je še ena veganska poslastica, kjer jajčevce pečemo in jih nato pretlačimo s čebulo, paradižnikom in začimbami, kar ustvari dimljen, bogat okus, ki je idealen za uživanje z naan kruhom ali rižem. 

Podoben je tudi Kadhai Baigan, kjer jajčevce kuhamo z različnimi začimbami in zelenjavo v vroči ponvi (kadhai), kar daje jedi značilen, rahlo pikanten okus.

Indijska kuhinja ponuja nešteto možnosti za okusne veganske jedi. Ne glede na to, ali ste že vege ljubitelj ali pa šele raziskujete vegansko hrano, vam bodo naše jedi zagotovo všeč. Obiščite nas in okusite raznolikost veganskih jedi, ki jih ponujamo!


Dogovorjene poroke v Indiji: Tradicija med preteklostjo in sedanjostjo

  • Objavljeno: 23.06.2024

V pestri tapiseriji indijske kulture so dogovorjene poroke še vedno močno vtkane. Ta praksa, ki sega stoletja nazaj, je tesno povezana z družbenimi normami, verskimi prepričanji in kastnim sistemom. Za mnoge Indijce predstavljajo dogovorjene poroke več kot le združitev dveh posameznikov; to je preplet dveh družin, ki se povežeta v enotno celoto. Starši in sorodniki igrajo ključno vlogo pri iskanju primernega partnerja za svojega sina ali hčer. Pri tem upoštevajo različne dejavnike, kot so družbeni status, premoženje, izobrazba, horoskopi in celo fizične značilnosti. Postopek dogovorjene poroke se običajno začne že v zgodnji mladosti. Starši vodijo seznam potencialnih partnerjev, sčasoma pa se seznam zoži na tiste, ki se zdijo najbolj primerni. Pogosto se srečata družini, da bi se spoznali in ocenili ustreznost zveze. Mnenje bodočega para je sicer pomembno, vendar se pričakuje, da bosta spoštovala odločitev svojih staršev. Dogovorjene poroke niso brez kritik. Mnogi opozarjajo na možnost prisile in pomanjkanja svobodne izbire za par. Vendar pa zagovorniki poudarjajo, da te poroke pogosto vodijo do stabilnih in trajnih zakonskih zvez, saj temeljijo na skupnih vrednotah in medsebojnem spoštovanju družin. V sodobni Indiji se dogovorjene poroke počasi spreminjajo. V mestih in med izobraženimi sloji se vse več posameznikov zaveda pomena ljubezni in medsebojnega soglasja v zakonu. Zato se vse pogosteje srečamo z zmesjo tradicije in modernega pristopa, kjer starši predstavijo izbor potencialnih partnerjev, par pa ima končno besedo pri izbiri svojega življenjskega sopotnika. Ne glede na to, kakšen bo prihodnost dogovorjenih porok v Indiji, ostaja ta praksa pomemben del indijske kulture in identitete. Odraža bogato družbeno tapiserijo države in ponuja vpogled v kompleksne dinamične odnose med družino, tradicijo in individualno svobodo.

Slovenija: Priljubljena destinacija za bollywoodske filmske ekipe

  • Objavljeno: 16.05.2024

V zadnjih letih se je Slovenija uveljavila kot priljubljena destinacija za snemanje bollywoodskih filmov. Čudovita narava,slikovita mesta in gostoljubni ljudje so le nekateri od razlogov, ki privabljajo indijske filmske ekipe v našo čarobno deželo.

Sodelovanje z bollywudskimi filmskimi ekipami se je pri nas začelo v začetku leta 2012, ko smo imeli čast nuditi catering za snemanje filma "Student of the Year". Od takrat naprej smo sodelovali z že mnogimi uveljavljenimi imeni indijske kinematografije in priča bili nastajanju številnih filmskih uspešnic.

Skozi leta smo sodelovanje še nadgradili in poleg cateringa nudimo tudi celovito podporo filmskim ekipam pri iskanju lokacij, pridobivanju dovoljenj in organizaciji logistike. Spremljali smo jih tudi na turnejah po Dalmaciji, kjer so snemali čudovite prizore ob Jadranskem morju.

Naša ekipa se s ponosom spominja vseh sodelovanj z indijskimi filmskimi ekipami. Navdušuje nas njihova strast do filmske ustvarjalnosti in profesionalen odnos do dela. Vsak projekt je bil edinstvena izkušnja, polna nepozabnih doživetij in spoznavanja bogate indijske kulture.

Prepričani smo, da se bo trend snemanja bollywoodskih filmov v Sloveniji nadaljeval tudi v prihodnosti. Slovenija ima veliko ponuditi filmskim ustvarjalcem in veselimo se novih sodelovanj, ki bodo stkala še tesnejše vezi med našima kulturama.

NOVO V MESTU -> Namaste Grab&Go!

  • Objavljeno: 10.05.2024

V sklopu veleblagovnice Nama v centru Ljubljane se je odprla nova lokacija že dobro poznanih indijskih restavracij Namaste. Tokrat Namaste Grab&Go, kjer lahko izbirate med različnimi indijskimi jedmi, ki so kot nalašč za hitro malico ali kosilo na poti. Pri izdajnem oknu imate možnost naročiti različne indijske specialitete v obliki pizze (butter chicken, paneer masala, ...) ali pa kathi zvitke v inovativni izvedbi, ki jo že dobro poznate z Odprte kuhinje. Tudi samose so na meniju! Vabljeni na pokušino, ne bo vam žal! Res je odlično.

📭 NASLOV: Tomsšičeva 2

📞 KONTAKT: 041 703 267

✉️ info@restavracija-namaste.si

⏰ DELOVNI ČAS: od ponedeljka do sobote: 10ih - 19ih

Holi, praznik barv.

Holi, znan tudi kot "Praznik barv"

  • Objavljeno: 30.03.2024

Holi, znan tudi kot "Praznik barv", je eden najbolj živahnih in radostnih praznikov v indijski kulturi. Praznuje se predvsem v spomladanskih mesecih, običajno marca, in predstavlja veselje, živahnost ter enotnost skupnosti.

Zgodovina Holija sega globoko v hindujsko mitologijo. Ta praznik praznuje zmago dobrega nad zlim ter ljubezen in veselje med ljudmi. Ena izmed najbolj znanih zgodb, povezanih s Holiem, je zgodba o Prahladu in njegovem zlobnem očetu Hiranjašipu. Prahlad je bil zvest oboževalec boga Višnuja, medtem ko je njegov oče, zlobni kralj Hiranjašipu, želel, da se njegov sin prikloni njemu kot bogu. Ko to ni uspelo, je poskušal ubiti Prahlada na različne načine, vendar ga je vsakič rešil Višnu. Končno je Hiranjašipu poskušal ubiti s pomočjo zlobne sestre Holike, ki je bila imuna na ogenj. Toda namesto Prahlada je bila Holika tista, ki je umrla, medtem ko je Prahlad ostal varen. Ta zgodba simbolizira zmago dobrega nad zlim, kar se praznuje na prazniku Holi.

Glavna značilnost Holija je metanje barv in vode. Ljudje se zbirajo na ulicah in trgih, oboroženi s pisanimi barvami v prahu, znanimi kot "gulal", ter barvami v tekoči obliki. Medtem ko se mečejo barve, ljudje pojejo, plešejo in se zabavajo. Ni pomembno, ali si bogat ali reven, mlad ali star - vsi so enaki pod plastmi barv. Ta praznik odraža idejo enotnosti in radosti med ljudmi.

Poleg tega je Holi priložnost za okušanje različnih tradicionalnih jedi, kot so "gujiya", "puran poli", "thandai" in številne druge sladice ter prigrizki. Te dobrote se delijo med družino, prijatelji in sosedi, kar povečuje občutek povezanosti in skupnosti.

Holi je tudi priložnost za pomladansko čiščenje doma in pripravo na novo sezono. Ljudje obnovijo svoje domove, odstranijo nepotrebne stvari ter pripravijo cvetlične okraske in barvite tapiserije za praznovanje.

Skupaj z barvitimi oblačili, glasbo in plesom Holi ustvari nepozabno izkušnjo, ki združuje ljudi in praznuje radost življenja. Ta praznik ni le praznovanje indijske kulture, temveč tudi sporočilo veselja, enotnosti in ljubezni, ki ga lahko delimo med seboj.



Slastne indijske jedi

Zgodovina indijske kulinarike

  • Objavljeno: 15.03.2024

Zgodovina indijske kulinarike je bogata in raznolika, saj sega več tisočletij nazaj v čas starodavnih civilizacij, kultur in tradicij na Indijskem polotoku. Indijska kuhinja je ena najstarejših in najbolj razvejanih kulinaričnih tradicij na svetu, ki je vplivala na številne druge kuhinje in se še danes razvija ter ohranja svojo edinstveno identiteto.

Zgodovina indijske kulinarike sega v obdobje starodavnih civilizacij, kot so Harapška civilizacija, Mohenjo-Daro in Vedska kultura, ki so živele na območju današnjega Pakistana in severozahodne Indije. V teh civilizacijah so ljudje že gojili različna žita, zelenjavo, sadje ter uporabljali začimbe in zelišča v kulinariki.

Med najpomembnejšimi vplivi na razvoj indijske kulinarike so bili stiki s tujimi kulturami in civilizacijami skozi zgodovino, kot so Perzijci, Grki, Arabci, Mongoli, Turki in Britanci. Vsaka od teh kultur je pustila svoj pečat na indijski kuhinji, vnašajoč nove sestavine, tehnike kuhanja in okuse.

Pomemben mejnik v zgodovini indijske kulinarike je bila uvedba raznolikih začimb in zelišč, ki so postale temelj za okusno in aromatično indijsko kulinariko. Začimbe, kot so kardamom, kurkuma, ingver, kumina, koriander, čili in cimet, so pomembno prispevale k bogatemu okusu indijskih jedi ter njihovim zdravilnim lastnostim.

Med pomembnimi kulinaričnimi tradicijami v Indiji so različne regionalne kuhinje, ki se razlikujejo glede na podnebje, geografijo, kulturo, vero in lokalne sestavine. Na severu Indije prevladujejo jedi, ki temeljijo na mlečnih izdelkih, žitih, mesu in začimbah, medtem ko je v južni Indiji poudarek na rižu, ribah, kokosu in začimbah.

Indijska kuhinja je znana po svoji vegetarijanski tradiciji, ki sega nazaj v čas starodavnih hindujskih in budističnih naukov, ki spodbujajo ahimsa ali nenasilje. Vegetarijanske jedi, kot so dhal, paneer, sabzi in dosa, so postale priljubljene po vsem svetu zaradi svojega bogatega okusa in zdravih sestavin.

Poleg tega ima indijska kuhinja tudi bogato tradicijo slaščic, kot so gulab jamun, jalebi, barfi in rasgulla, ki se pogosto uporabljajo pri praznovanjih in posebnih priložnostih. Te slaščice so znane po svoji sladkosti, bogati teksturi in aromatičnih začimbah.

Danes je indijska kuhinja priljubljena po vsem svetu in se še naprej razvija ter prilagaja sodobnim trendom in okusom. Kljub temu pa ostaja zvesta svojim koreninam, tradicijam in okusom, ki so jo naredile eno najbolj edinstvenih in cenjenih kulinaričnih tradicij na svetu.

Ghee ali prečiščeno maslo

Ghee ali prečiščeno maslo

  • Objavljeno: 17.10.2022

Ghee je vrsta prekuhanega masla, ki se uporablja predvsem v indijski kuhinji. Njegove dobrodejne učinke so poznale že naše babice, ki so ga uporabljale pri črevesnih težavah. Prečiščeno maslo ne vsebuje laktoze, zato je primerno tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Dobite ga v specializiranih trgovinah z azijsko in zdravo hrano, lahko pa ga naredite tudi sami. 

V ponev denite 450 g nesoljenega surovega masla in ga raztopite pri nizki temperaturi. Ko se maslo raztopi, temperaturo malce povišajte. Peno, ki nastaja na površini masla, sproti odstranjujte z leseno žlico. Maslo kuhajte toliko časa, da na površje priplava čista maščoba, trdni delci pa potonejo na dno. 

Ponev takoj odstavite s štedilnika in prečiščeno maščobo z zajemalko prelijte v čist steklen kozarec z navojnim pokrovčkom ali pa ga precedite skozi zelo fino cedilo. Usedlino z dna zavrzite. Prečiščeno maslo ima daljši rok trajanja kot surovo in ga lahko hranite v hladilniku nekaj mesecev, v zamrzovalniku tudi do leto dni. 

Maslo lahko aromatizirate z različnimi začimbami (ingver, paprika v prahu, kumina …), ki jih maslu dodate na začetku kuhanja. Uporabno je predvsem za hitro praženje pri visokih temperaturah, sicer pa ga uporabljamo enako kot surovo maslo – za peko peciva ali kot namaz. 


Okusi regij

Okusi regij

  • Objavljeno: 04.10.2022

Na severu Indije uporabljajo več mesa: od piščanca (denimo tandoori) do jagnjetine in mesnih kebabov. Prav tako tam uživajo tudi več mlečnih izdelkov. Na jugu bomo našli več zelenjave, leče in riža ter rib, rakov in morskih sadežev. Večina jedi je pripravljena na kokosovi masti, postrežena s curryjem in začinjena z okusnim tamarindom.  

Regionalno lahko indijsko kuhinjo razdelimo še na vzhodno in zahodno. Na vzhodu je veliko "pašt" oziroma omak, ki se prelijejo čez riž, testenine in zelenjavo. Poleg curryjeve omake so tu še čilijeva omaka, omaka iz kokosa, kumine in različnih vrst gorčice.  

Na zahodu Indije uživajo več zelenjave, jedi so tipično bolj sladke. Poleg riža in rib na krožniku ne bo manjkal kokos. Od začimb poleg čilija in curryja uporabljajo še kumino in kardamom, ingver, kurkumo, cimet in ingver. 

Osho o Indiji

Osho o Indiji

  • Objavljeno: 27.09.2022

Indija ni le geografija ali zgodovina. Ni zgolj nacija, država ali košček zemlje. Je nekaj več: je metafora, poezija, nekaj nevidnega in vendar oprijemljivega. Energetsko polje s posebno vibracijo, ki je nima nobena druga dežela na svetu. 

Tisoče ljudi je v skoraj deset tisoč letih na njenih tleh iskalo in doseglo končno razsvetljenje. Njihova vibracija je še vedno živa, njihov vpliv se čuti v zraku, potrebujete le sposobnost zaznavanja nevidnega, ki obdaja to deželo. Če jo boste obiskali z nekaj meditativnega uma, boste prišli v stik z nevidnim. 


Pisana in slastna indijska kulinarika

Pisana in slastna indijska kulinarika

  • Objavljeno: 16.09.2022

Indijska kuhinja ne temelji samo na dobro poznanih curryju in piščancu, temveč v njej najdemo veliko več: od brezmesnih do mesnih specialitet. Ker vsebuje veliko zelenjave, velja za uravnoteženo in zdravo prehrano, posebnost pa ji vsekakor dajejo različne arome, ki so za evropsko oko in nos lahko prava eksotika. V indijski kuhinji boste zagotovo našli bogato kulturno izročilo, vsak pa bo našel tudi okus, ki mu ustreza, in različne stopnje pikantnosti.  

Za indijsko kulinariko je značilno, da se na enem krožniku znajdejo jedi iz različnih prehranskih kategorij, od beljakovin do ogljikovih hidratov in balastnih snovi. Tipičen primer je thali, ki se ga navadno postreže na okroglem pladnju in poleg riža vsebuje preliv iz leče dhal; temu je dodana zelenjava, kruh ali popečen kreker in jogurt ter razne omake ali chutney. Kot veleva tradicija, bi morali to hrano jesti s prsti, seveda pa vam bodo v indijskih restavracijah postregli z zahodnjaškim priborom. 

Želve so se po 20 letih vrnile na čisto plažo v Indiji.

Želve so se po 20 letih vrnile na čisto plažo v Indiji.

  • Objavljeno: 05.09.2022

Čudovita plaža v Mumbaju je bila pokrita s smetmi. Pred tem je bila rojstni kraj morskih zelenkastih želv. Zaradi smeti so se te morale preseliti v druge regije. Moški po imenu Afroz Shah je nekega dne prišel na to plažo in jo začel čistiti, kmalu so se mu pridružili prostovoljci. Skupaj so nabrali več kot 5000 kosov smeti, OZN pa je projekt označil kot “največji projekt čiščenja plaže”. To pomlad so se želve vrnile na plažo. 

Rezervacije

Sporočite nam svoje želje

Za vaša praznovanja, poroke, obletnice, srečanja, romantično večerjo ali pa samo hitro poslovno kosilo vam z veseljem rezerviramo mizo. V dogovoru z vami bomo pripravili različne jedi in oblikovali ustrezne menije.

Nalivanje lassija v kozarčke